2020. 10. 07. GODOT Kortárs Művészeti Intézet

Quodlibet

Quodlibet: különböző, jól ismert dallamok egyidejű megszólaltatása, kifejezetten szórakoztató jelleggel. Nagyszerű móka, de egyben rafinált ellenpontművészet is, a mai hallgató számára pedig az európai zenerégmúltjába enged bepillantást. A Studio5 hangversenyén a régebbi zenei korszakok jellegzetes hangszerein szólal meg öt ősbemutató. A muzsikusok közül többen a historikus előadói gyakorlat kiválóságai, az öt különböző kamaraformációról pedig kiderül majd, hogy az új zene számára is tökéletes közeggé válhatnak. A zeneszerzőcsoport alkotói – Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor – fontosnak tartják „egy olyan értő, fiatal közönség megteremtését, mely tisztában van saját zenei hagyománya értékeivel”. Céljuk, hogy az „európai zenei tradícióból kiindulva olyan új hangversenyeket hozzanak létre, melyek magas művészi színvonalon képeznek hidat hagyomány és innováció, patina és progresszió között”.

A koncert a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg.

Szentpáli Roland: Barbaro – ősbemutató
Bella Máté: Fons (Forrás) – ősbemutató
Kutrik Bence: Magis Gratis (Szabadabban) – ősbemutató
Virágh András Gábor: Canticum avium (Madarak éneke) – ősbemutató
Solti Árpád: Noktaberrationes (Noktaberrációk)I–IV – ősbemutató

Közreműködik: Szabó Zsolt [1, 2, 3] – viola da gamba, Kállay Gábor [3], Kállay Katika[3, 4] – furulya, Szentpáli Roland [1, 2, 5] – szerpent, Gyivicsán György [1] – barokk harsona, Andrejszki Judit [1, 2, 3, 4, 5] – csembaló, Weisz Nándor [1, 5] – ütőhangszerek

 

Műleírások

Szentpáli Roland: Barbaro
A Barbaro című darabja egy kvintett darab lesz sackbutra (harsona típus a barokk korból), szerpentre, gambara, csembalora és ütőhangszerekre. Bartók Allegro Barbaro zenei anyagaival dolgozik benne (nem mindig felismerhetően).
Repetitív megoldásainal asszimetrikus ritmusok a fő anyagokat, valamint kadencia szeru, szolisztikus részek váltakoznak. A kadenciak alatt a szóló hangszerek ritmikailag levalnak a kísérő hangszerekrol. Minden hangszer önálló karakterrel rendelkezik, csak a fő részben egységesedik ritmikailag az együttes. A zene – szándékosan – nagyon rusztikus és primér ritmikákkal operál.

Virágh András Gábor: Canticum avium
A Canticum avium (Madarak éneke) a szerző első olyan kamaraműve, amelyet historikus hangszerekre komponált. A zeneművet Bartók Béla harmadik zongoraversenyének második tétele inspirálta, amelynek középső szakaszában számos madárhangra emlékeztető effektus fedezhető fel. A négy részből álló furuláyra és csembalóra kompozíció során az improvizatív és a kötöttebb zenei anyagok váltakozása során a mű mintegy szignálként szolgáló kezdő motívumának számos metamorfózisa figyelhető meg.

Kutrik Bence: Magis Gratis
A Magis Gratis névre hallgató kompozíció egy quodlibet, Bartók Béla Szabadban című zongoradarabjának meghangszerelése, amelyben az eredeti anyag csak a kiindulási alapot képezi. A quodlibet hagyományát szem előtt tartva a zenei szövet kiegészül idézetekkel, főként a jobban ismert klasszikus és popzenei repertoárból merítve.. Az eredeti mű címéből (Szabadban) származtatott szabadabban szó Google fordításából keletkezett a kellemesen hangzó cím: Magis Gratis.

Solti Árpád: Noktaberrationes I-IV/Noktaberrációk (szöveg: David E. Molnar)
Csodálatos mandarin nyomán

Bella Máté: Fons
Fons (Forrás) című három tételes kompozíciómban, Monteverdi operaáriák eredeti vokális szólamait gondoltam újra (harmonikusan elsősorban) de végeztem rajtuk apró módosításokat is (díszítések, transzponálások, apró ritmikai módosítások). A lírai és drámai hangvételű tételek közé rövid ritmikus és dinamikus ritornellek kerültek, melyeknek alapját Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára I. tételének fúgatémája adja, szintén új köntösbe téve, a Monteverdi opera ritornelljeiben használt metrumoknak megfelelően.

Hagyományos sajtó

10.06. Klasszik Rádió – interjú
10.08. Star – cikk fotóval
10.08. Hír TV /Paletta/ – stúdióvendégség
10.10. Karc FM – interjú BM
10.12. Karc FM – interjú SzR
10.13. ATV /Start Plusz/ – sajnos nem értetek rá
10.14. MTI – közlemény
10.15. Népszava – hír
10.15. M1 /Ma reggel/ – stúdióvendég BM
10.15. Bartók Rádió /Kalendárium/– intejrú SzR
10.16. Civil Rádió – interjú BM