2017. 10. 21. Szent István Bazilika

Nyolc másodperc

A budapesti Szent István Bazilika hatalmas tere a mennyei hosszúságú visszhang révén válik igazán érzékivé. A nyolc másodpercnyi lecsengés egy hang életében már-már örökkévalóságnak tűnhet. A zeneszerzők többnyire nem is kalkulálnak ennyire intenzív hangzó környezettel. A Studio 5 vegyeskarra és orgonára írt műveiben nagyon is épített a Bazilika zenei adottságaira.

Műleírások

Solti Árpád: Last statements – vegyeskarra
A Last Statements (Végakaratok) a halállal való elkerülhetetlen szembenézésének drámai pillanatait kívánja megjeleníteni a texas-i bütetés végrehajtás két női-, illetve két férfi halálraítéltjeinek utolsó szavaival. Ezen nyilatkozataikat percekkel a kivégzésük előtt tették meg, amik többnyire megbánásról és sorsukba való végső beletörődésükről tanúskodnak. Ehhez társul Jézus hét utolsó szava, aki sorsközösséget vállalt a bűnösök mellett, ezzel megváltva őket. A mű Debrecen város felkérésére, a XXXVII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyre készült. A 2016-os ősbemutatón a debreceni Kodály Kórus működött közre, Szabó-Sípos Máté vezényletével.

Bella Máté: Béke – vegyeskarra
A szerző egyik első vegyeskari műve felkérésre készült, az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából, 2014-ben. A himnikus karakterű a cappella kompozíció szövegének alapjául Juhász Gyula – Béke c. költeménye szolgált. A vers üzenete a komponista értelmezése szerint az, hogy egy borzalmakkal teli időszak után fontos a megbocsájtás, hogy egy békésebb és boldogabb jövőben élhessünk.

Virágh András Gábor: Seven Choralmeditations – orgonára
A Hét Korálmeditáció 2007-ben keletkezett a Királyhágómelléki Református Egyházkerület az Északi Evangélikus Egyházkerület közös nemzetközi zeneszerző pályázatára. A hét tétel az ökumenikus dallamkics egy-egy gyöngyszemét dolgozza fel J. S. Bach korálfeldolgozásainak mintájára. Virágh András Gábor a Hét Korálmeditáció c. kompozíciójával a pályázat első díját nyerte el 2008-ban.

Varga Judit: Pocket Requiem – vegyeskarra
A Pocket Requiem apró tételek, gondolatok sora. Egyaránt szól az életről és a halálról. Ugyanez a kettősség jellemzi a zenei anyagot és a kórushasználatot is: a hagyományos textúrák mellett jelen van egy modern, kísérletező hangzásvilág is.
Kutrik Bence: In paradisum – vegyeskarra és orgonára
A latin nyelvű, egyházi szöveg személyes értelmezéséből keletkezett kórusmű, a középkori vokálpolifónia hangzásvilágát dolgozza fel a jelenkor kortárs eszközeivel. A zenei folyamatok, az említett stílus tipikus fordulatainak aleatorikus torlasztásaival jönnek létre.

Kutrik Bence: In Paradisum – vegyeskarra
A latin nyelvű, egyházi szöveg személyes értelmezéséből keletkezett kórusmű, a középkori vokálpolifónia hangzásvilágát dolgozza fel a jelenkor kortárs eszközeivel. A zenei folyamatok, az említett stílus tipikus fordulatainak aleatorikus torlasztásaival jönnek létre.